Omvårdnad för din järnspis

Omvårdnad för din järnspis

Att ha en gammal järnspis hemma är det många som drömmer om. Den för tankarna tillbaka till en svunnen tid och kan värma upp huset mycket bra under de kalla månaderna. Vad många inte tänker på är att det är ett visst jobb att ha en järnspis hemma. 

Vi rekommenderar att du varje år ser över din järnspis och ger den lite omvårdnad. Om du kontrollerar den regelbundet kommer den att hålla längre. Att renovera en järnspis är relativt enkelt. Det viktiga är att se till så att du inte eldar med för hög temperatur. Då kan den nämligen gå sönder så svårt att det blir en dyr historia att reparera den. 

Den årliga kontrollen

Under den årliga kontrollen av din järnspis bör du göra följande:

Vedspis
  • Böra med att kontrollera den eldfasta ugnsleran som finns inuti spisen. Det är denna lera som skyddar taket inuti ugnen mot att spricka av all den heta värme som eldningen avger. Om det finns sprickor i taket måste leran bytas. Även de båda brännjärnen måste kontrolleras så att de inte är spruckna eller har kroknat. De ska sitta fast ordentligt i själva spisen. 
  • Därefter ska du kontrollera att ugnslådan och rastret är helt. Kontrollera även att det inte finns någon rost på järnspisen. Den kan börja rosta sönder om spisen står oeldad och är ansluten till en fuktig skorstenspipa. Om spisen är rostig tar du bort ytrosten med en mjuk stålborste och smörjer sedan in spisen med spissvärta för att putsa upp den igen.
  • Undersök även din järnspis på utsidan. Se till så att hällen är plan och inte har spruckit. Om du eldar för hårt kan nämligen hällen spricka och få små gropar. Detta är svårare att reparera och kan kräva att du anlitar ett proffs. 
  • Glöm inte att även sota skorstenen som järnspisen är ansluten till. Detta är speciellt viktigt inför sommaren då spisen inte används under ett långt uppehåll. Detta gör du för att undvika rostangrepp.

En järnspis är ett vackert föremål i hemmet som under rätt förhållanden och med god omvårdnad kan användas länge. Ta väl hand om den.