Nytt tak till ladan

Att ha många ekonomibyggnader att ta hand om medför en hel del arbete, och bekymmer. Det handlar bl.a. om att hålla koll på taket, så att det inte rasar in, eller tegelpannor inte rasar ned. På herrgården är det snart dags att lägga ett nytt tak på ladan.
Olyckor med inrasade ladutak sker varje år, i hela landet och ofta med stora tragedier som följd. Det är inte helt ovanligt att så många som 60 kor dödas vid ett takras.
Av denna anledning är det viktigt att se om sitt ladugårdstak regelbundet. När taket ska läggas om är det också viktigt att välja en kompetent firma med lång erfarenhet av just ladugårdstak. Det ökar sannolikheten för att undvika tragedier.
När ett nytt tak ska läggas är underarbetet viktigt. Om takstolarna inte klarar vikten av snö på vintern kommer de att rasa in. Då spelar det ingen roll hur starkt takets ytterskikt är. Många anser nog att ett tegeltak är det mest traditionella, men det finns också många ståndsmässiga plåttak, på slott och herrgårdar både i Sverige och utomlands.
Det miljövänliga ladugårdstaket
Vi måste alla bli bättre på att hushålla med jordens resurser på olika sätt. Här kan faktiskt taket på ladan spela en viktig roll. Många väljer att sätta solceller på ladugårdstaket, vilket kan ge ganska många kilowatttimmar på ett år. Men det går även att utnyttja ladans tak på ett annat sätt, till motsatsen.
Inom några år kan vattenbrist vara ett stort problem i det svenska jordbruket, inte minst på öar i havet med begränsad tillgång till färskvatten. En sådan ö är Gotland. En lantbrukare på södra delen av ön använder taket på sin lada till att samla in vatten som hon inte bara använder till bevattning av sina odlingar: det räcker även till att fylla hennes pool berättar Sveriges radio.