När fönstren måste bytas

När fönstren måste bytas

Att renovera sina fönster är ett mindre ingrepp än att byta dem, men ibland är det inte ett alternativ. Det finns situationer då det bästa är att byta fönstret helt och hållet. 

Några skäl till att byta fönster, som listas på sajten Fönsterbyte Stockholm, är följande:

  1. Ett fönsterbyte ger ett mer behagligt inomhusklimat.
  2. Fönsterbyte minskar kostnaden för uppvärmning.
  3. Fönsterbyte höjer husets värde.

I vilka situationer är fönsterbyte att föredra?

Många husägare har att ta ställning till om de ska byta ut sina fönster, eller renovera dem. Om du vill läsa mer om fönsterrenovering rekommenderar vi att du börjar med att läsa in dig om fönsterrenovering. I vissa fall är renovering att föredra, framför allt om fönstren är gjorda av gammalt kärnvirke. Det går också att byta delar av ett gammalt fönster, som blivit skadade, men låta det mesta av den gamla bågen och karmen vara kvar.

Att byta fönster, istället för att renovera dem, är att föredra i följande situationer:

  • När du vill minska husets energiförbrukning rejält. Visst kan du minska uppvärmningskostnaden bara genom att byta glas, eller täta bättre mellan karm och fönsterbåge. Men bäst resultat får du med ny karm, ny båge och nya energiglas. Väljer du att göra ett fönsterbyte kan du också välja ett fönster med trippla glas.
  • När du vill ha större, eller mindre, fönster i huset. Har någon tidigare satt in för stora fönster, som förstör exteriörens proportioner? Eller vill du ha in mer ljus i bostaden, eller få en bättre utsikt? Om du tar upp större öppningar, eller minskar dem, måste du också byta fönster.
  • Om du inte har tid att skrapa, måla och kitta fönster. Gammaldags träfönster håller länge, men de måste underhållas för att hålla. Om du har småbarn, nedsatt rörlighet eller helt enkelt ont om tid kan det därför vara smart att välja att byta till underhållsfria fönster.