Bättre renovera fönster?

Bättre renovera fönster?

Ibland måste fönster bytas ut, så är det bara. Men det finns tillfällen då det faktiskt är bättre att renovera dem. Inte minst är detta ofta fallet när det rör sig om en gammal byggnad. På en herrgård med gamla, handgjorda fönster i ovanliga mått eller former kan det också vara den enda möjligheten. 

Fönsterrenovering eller fönsterbyte är den stora frågan för många fastighetsägare idag. Ibland finns det, som vi redan skrivit om här på sajten, ingen annan råd än att byta ut fönstren. Men det finns också tillfällen då du måste renovera fönstren, eller låta nytillverka fönster som ser ut som de gamla.

Om du äger en fastighet med gamla fönster, vare sig det rör sig om ett hyreshus eller en herrgård, kan fönstren ha ovanliga mått eller former. Det fanns inga standardmått för fönster på den tiden. Att kontakta en fönstersnickare för att få nya fönster i samma mått som de gamla blir mycket dyrt. Det blir alltid billigare att låta renovera dessa fönster.

Bevara fastighetens karaktär

Gamla träfönster är gjorda av starkt kärnvirke, av en kvalitet som är svår att få tag på idag. Med rätt skötsel kan de hålla nästan hur länge som helst. Om någon del av fönsterbågen är skadad bortom räddning kan den bytas ut. 

Väljer man istället att byta ut fönstren till nya, måste man ofta anpassa byggnaden efter de nya fönstrens mått. Det kan innebära att nya fönster, med karm, sätts in i de gamla karmarna, vilket minskar ljusinsläppet. Det kan också innebära att man måste bryta upp fasaden, vilket förändrar dess proportioner, för att få plats med nya fönster. Fönster i aluminium eller PVC marknadsförs som underhållsfria, men de har inte lika lång livslängd som träfönster, som å andra sidan måste underhållas. Det finns kurser i detta, på många håll i landet. Om karmen är skadad kan även den bytas u.