Kan man slipa om alla slags golv?

Govslipning som utförs, exempelvis i Stockholm, utvecklas hela tiden. Tekniken bakom golvslipning blir allt bättre. Till exempel kan du slipa om trägolv som parkett- och plankgolv flera gånger. Minst 2-3 gånger går det bra att slipa om dem. Se bara till att efterbehandla med lack, olja eller lut innan det är helt klart. Lamellparkett kan slipas två gånger, sedan bör den bytas ut. Linoleumgolv kan du slipa om minst 2-3 gånger det med. Sedan är ytan allt för tunn för att kunna slipas om. Moderna plastgolv går också bra att slipa men kanske inte mer än 1 gång.

Hur mycket av golvet försvinner vid en slipning?

Varje slipning tar ungefär en millimeter av golvet. Så ska du slipa om golvet bör du veta att du har minst 2,5 millimeter av ytan som du kan slipa om. Är du det minsta tveksam till om du kan slipa om golvet, bör du rådfråga någon firma som kan slipa om golvet åt dig. En professionell golvslipare som kan garantera att jobbet blir professionellt gjort gör att du kan känna dig trygg i att slipmaskinen inte kommer att gå igenom golvet.

Eftersom en slipning tar bort det yttersta lagret försvinner även ytbehandlingen. Därför är det viktigt att lägga på ny behandling efter att golvslipningen är gjord. De allra flesta golv kan du behandla med olja eller vax. Om du tar hjälp med slipningen kan du fråga de som utför den vilken behandling som är lämplig. 

Att slipa golv – viktig del av renoveringen

Om du vill anlita hantverkare för din golvslipning i Stockholm, till exempel, kan du alltid googla ”golvslipning Stockholm” och se vad du får för resultat. Oftast kommer det upp namn på hantverkare som har många goda rekommendationer och som erbjuder golvslipning just i Stockholm. Då kan du ta kontakt och fråga dem vad det kostar att slipa om dina golv.

Då ger de dig oftast en offert så att du vet vad det slutliga priset blir. Om du är osäker på vilka golv du ska välja kan du rådfråga en fackman om de olika trädslagen och deras hållbarhetsklassificering. Om du anlitar en entreprenör kan du spara pengar på material eftersom de då har tillgång till grossistpriser som ofta är lägre än detaljhandelspriserna.

När du slipar om golven tar slipningen bort alla överflödiga material från golvytan (till exempel gammalt vax) och applicerar sedan ett lager med lack eller olja, som ser till att de är skyddade från spill eller andra olyckor som kan förstöra dem.