Dags att renovera dina gamla fönster

Dags att renovera dina gamla fönster

Gamla fönster är vackra att se på med sitt fina hantverk och goda kvalitet. Ofta har de munblåsta originalglas. Gamla fönster kräver dock kärlek och omtanke och de kan behöva renoveras för att kunna leva vidare. Att renovera ett fönster kräver lite tid men med rätt mängd tålamod kan man enkelt klara av det själv. Du ser på själva fönstret när det är dags för renovering, bland annat när färgen flagnar och kittet lossnar.

Att renovera ett fönster går i ett antal steg: nedmontering, ta bort beslag, märka upp glasen, skrapa bort färg, kitta, måla och så vidare.

Bort med gammalt material

Börja med att lyfta ur fönsterbågarna och lägg de på en plan yta. Ta sedan bort alla beslag såsom vinkel- och gångjärn. Därefter är det dags att skrapa bort det gamla kittet. Det gör du enklast med en kittfräsmaskin. Du kan även hyra en kittlampa som spräcker kittet med hjälp av värme eller använda en kniv, det senare är dock mycket tidsödslande. 

Ta bort fönsterstiften med en tång och avlägsna sedan glasrutan. Kom ihåg att numrera fönsterrutorna så att du vet vilken som ska sitta vart och rengör de sedan med en rakbladsskrapa. 

Nästa steg är att avlägsna färgen från fönsterbågen. Du kan använda en varmluftspistol eller en blåslampa för att värma upp färgen, ett enkelt och billigt alternativ.  När färgen börjat bubbla skrapar du enkelt bort den. Efter att färgen avlägsnats kan du putsa träytan med ett fint sandpapper. Om du behöver byta ut någon del av bågen gör du det nu och du bör även byta ut de gamla pluggarna med borr.

Renovera fönster

Måla i flera omgångar

Impregnera träet eller grundolja det och sätt sedan tillbaka fönsterrutorna. Först kittar du bågen och sedan sätter du fast fönsterrutan med hjälp av stift och avslutar med ny kittning. När kittet stelnat kan du måla bågen. Först med grundfärg och sedan med täckfärg. 

Du kan förvänta dig att det kostar mellan 2 000 till 3 000 kronor att renovera ett gammalt fönster med alla de verktyg och allt material som behövs. Det är ett arbete som kräver mycket energi och tidsåtgång, men resultatet blir väldigt fint.